De Warandeloop Tilburg

De Warandeloop Tilburg is een driedaags internationaal hardloopevenement in Tilburg dat steeds in het vierde weekend van november plaatsvindt. Het evenement kent ieder jaar zo’n 5.000 deelnemers en 12.500 toeschouwers. De bekendste onderdelen zijn de zondagse galawedstrijden, maar daarnaast kent het event op zaterdag en zondag een uiteenlopend recreatief programma met scholierenlopen, een g-loop, nordic walking, een halve marathon, trimlopen over verschillende afstanden en een Businessrun. Op vrijdagavond vindt Warande by Night plaats; een avondloop met afterparty die volledig in het teken staat van fun en beleving.

Recreatieve deelnemers lopen (tijdens de trimlopen of Businessrun) over de brede en vlakke bospaden van de Oude Warande, terwijl de profs op een uitdagend parcours de ware cross-discipline beoefenen. Crossen staat ook wel bekend als veldlopen of cross-country en naast het feit dat crossen een uitdagende discipline op zich is, wordt het door veel atleten uit de andere loopdisciplines (baan- en wegatletiek) gezien als ideale voorbereiding op het nieuwe baan- of wegseizoen.

De Warandeloop werd in 1956 voor het eerst georganiseerd en is in de loop der jaren gegroeid van een trimloop met regionaal karakter tot een tweedaags topevenement met internationale allure. Door de introductie van Warande by Night is de Warandeloop vanaf 2014 een driedaags event.

De Warandeloop heeft, samen met de Abdijcross in Kerkrade, als enige in Nederland de zogeheten status van EAA Cross Permit Meeting, toegekend door de Europese Atletiekbond EA. Mijlpaal voor het evenement was de organisatie van de EK Cross in 2005. In de jaren 2011-2013 organiseerde de Warandeloop de NK Cross. Op 25, 26 en 27 november 2016 staat alweer de 58e editie op het programma. Tijdens deze editie viert de Warandeloop haar 60-jarige jubileum. Bekijk deze link voor meer historie.

De Warandeloop wordt, met medewerking van A.V. Attila, georganiseerd door Stichting Internationale Warandeloop Tilburg. Tijdens de weken vlak voor en na het evenement zijn er zo’n 250 vrijwilligers die toegewijd bijdragen aan het welslagen van deWarandeloop. Het gros hiervan is lid van A.V. Attila en draagt al jarenlang een steentje bij. Meer informatie over het bestuur van de stichting en een functieverdeling vindt u hier.

Naast al deze vrijwilligers kent de organisatie ook een sterke groep van sponsoren, die het mogelijk maakt om de ambities van de organisatie ieder jaar te verwezenlijken. Het Tilburgse Loket.nl was van 2009 tot en met 2017 hoofdsponsor van het event. Na de editie van 2017 heeft Loket.nl het hoofdsponsorschap overgedragen aan Vidiled. Meer informatie over alle sponsoren leest u hier.

Alle informatie over het aankomende event vindt u op deze website. Ook kunt u op de hoogte blijven door ons te volgen via facebook.com/Warandeloop en twitter.com/Warandeloop

Enkele kengetallen

  • Eerste editie: november 1956
  • 2015-editie door deelnemers en bezoekers beoordeeld met een 8
  • 5.000 deelnemers
  • 12.500 toeschouwers
  • 250 vrijwilligers
  • 31 sponsoren
  • 50 'starts'
  • Deelname uit meer dan 20 Europese landen
  • Behoort tot de beste drie Europese Cross evenementen