Warandeloop: vier oud-winnaars gaan de strijd aan bij Crossgala mannen

Volgende week zondag iets na 13 uur klinkt voor bijna 150 mannen het startschot van het Internationale Crossgala tijdens de Loket.nl Warandeloop, dat dit jaar haar 60-jarig bestaan viert. Daartussen maar liefst vier heren die in het verleden al eens de Warandeloop op hun naam schreven. Dat maakt hen automatisch kandidaat voor een nieuwe eindzege, maar die lijst met kanshebbers telt beduidend meer namen.

De Nederlanders Khalid Choukoud en Michel Butter, de Belg Dame Tasama en de Duitser Richard Ringer wonnen de Warandeloop allemaal al een keer. Laatstgenoemde is titelverdediger en als het aan Ringer ligt, verlengt hij zijn titel nog een jaar.

“Het is mooi om te zien dat oud-winnaars graag terugkomen naar de Oude Warande, ik hoop echter niet dat ze zich (kans)rijk rekenen door een eerdere zege; daarvoor zijn er simpelweg te veel goede kapers op de kust. Daarbij verwacht ik, in navolging van het Internationale gala voor de vrouwen, ook hier dat de brede groep topatleten uit heel Europa het onze landgenoten erg lastig gaat maken. Dat worden prachtige duels,” aldus Frans Heffels, verantwoordelijk voor het atletenveld.

Butter wil ijzersterk terugkomen

Michel Butter, Khalid Choukoud, Roy Hoornweg, Bart van Nunen, Ronald Schroer, Jesper van der Wielen, Jurjen Polderman en Mohamed Ali zijn de Nederlandse blikvangers in een internationaal veld. Een ongekend sterke ploeg met de potentie om een evenzo sterke EK-ploeg op de been te brengen. De EK Cross vinden plaats in Chia, Italië (11 december) en de Loket.nl Warandeloop is het belangrijkste en laatste selectiemoment hiervoor.

Butter (31) kende een jaar van pieken en dalen. Tijdens de marathon van Amsterdam lukte het hem niet om kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen. Hij miste de limiet op een luttele acht seconden en zag zijn ambities voor Rio de Janeiro de mist in gaan. Na een periode waarin de geboorte van zijn eerste kind centraal stond meldde Michel zich in de zomer weer in Amsterdam, ditmaal aan de startlijn van de Halve Marathon tijdens de EK Atletiek. Hij kwam niet verder dan een zevenentwintigste plek. In september kwam hij met de mededeling dat de Europese kampioenschappen cross zijn hoofddoel voor deze winter zijn.

Choukoud (30) loopt al jaren steevast vooraan tijdens de Loket.nl Warandeloop. Na maar liefst vier tweede plaatsen wist hij in 2014 eindelijk te winnen. Khalid miste net als Butter de limiet voor de Olympische Spelen en haalde tijdens de EK Atletiek de finishlijn niet. Gedesoriënteerd verliet hij het parcours. De Hagenaar heeft inmiddels te kennen gegeven graag te willen afreizen naar Italië voor de EK Cross.      

Hoornweg, van Nunen, Schroer, van der Wielen en Polderman gaan graag mee en kunnen hun ambitie kracht bij zetten door boven zichzelf uit te stijgen in de Oude Warande. Polderman weet hoe dat moet; vorig jaar verraste hij vriend en vijand door achter Choukoud tweede Nederlander (vierde overall) te worden. Van der Wielen maakt na een mindere periode en een jaar afwezigheid in Tilburg zijn rentree tijdens het verjaardagsfeestje van Nederlands grootste cross.

Geen cadeautjes

Een feestje dus, maar de deelnemers aan het Internationale Crossgala hoeven niet op cadeaus te rekenen. In elk geval niet van hun concurrenten. Namens onze zuiderburen is Dame Tasama als oud-winnaar al genoemd (hij won in 2012 en 2013), maar landgenoot Pieter-Jan Hannes verdient ook zeker een vermelding. Hannes is een graag geziene gast in Tilburg en laat dit jaar zelfs de CrossCup in Roeselaere links liggen om deel te kunnen nemen. De 24-jarig Belg licht toe: ‘’Als er een veldloopparcours is dat me absoluut ligt, dan is het wel dat van de Warandeloop’’. Daar zal Yannick Michels (25) het ongetwijfeld mee eens zijn: hij werd vorig jaar even knap als verrassend zesde. Hannes zijn laatste deelname aan de Warandeloop (2014) leverde hem een achtste plaats op, twee seconden achter landgenoot Abdelhadi El Hachimi, die ook na een jaar afwezigheid terugkeert.

Een ander buurland, Duitsland, verschijnt met maar liefst 25 mannen aan de start, onder wie dus voormalig winnaar Steffen Uliczka (2010) en titelverdediger Richard Ringer. De Duitse ploeg heeft de Loket.nl Warandeloop aangemerkt als kwalificatiemoment voor de EK Cross, net als in elk geval Noorwegen en Zwitserland.

Naast bovenstaande namen verschijnen Onesphore Nkunzinama (Frankrijk), Abdi Ulad Hakim en Thijs Nijhuis (Denemarken), Sondre Nordstad Moen (Noorwegen) en Awet Kibrab (Noorwegen), Yassin Rachik (Italië) en Otto Kingsted (Zweden) zondag 27 november aan de start in Tilburg. 

Meer informatie vind je via onze website of volg ons via onze social media kanalen:
Instagram
Twitter
Facebook