Warande by Night krijgt een Refugee Gallery met foto’s van Syrische vluchteling

Ammar Alkhatib is een 28-jarige vluchteling uit Syrië. Hij kwam in oktober vorig jaar aan in Nederland, zonder spullen maar met een grote passie voor foto- en videografie. Die passie vertaald naar foto’s, wordt nu voor het eerst tentoongesteld en wel bij Warande by Night op vrijdagavond 25 november. De burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, verricht hier om 18.30 uur de ceremoniële opening van de Loket.nl Warandeloop, dat dit jaar haar 60-jarig bestaan viert.

Na zijn aankomst in Nederland ging Ammar met een geleende camera de hort op en in de loop van het jaar verschenen via verschillende media prachtige foto’s die Ammar maakte in en rond Tilburg. Een selectie daarvan is te zien bij Warande by Night middels de Refugee Gallery, een speciale entreegang met in totaal elf levensgrote foto’s.

Ammar zelf over zijn passie en de Refugee Gallery: “Ik houd van Tilburg en ik hoop, met mijn foto’s, aan iedereen te laten zien hoe mooi de stad is. Ik vind het geweldig dat de Warandeloop mij de kans geeft om mijn foto’s op zo’n mooie manier aan groot publiek te laten zien, ik ben erg benieuwd naar de reacties van de mensen.”

Cees van Loon, voorzitter Warandeloop, noemt Ammar, zijn foto’s en de Warandeloop een perfecte match. “In de zomer zijn we in contact gekomen met Ammar en hij was direct erg enthousiast over ons idee. Ammar wil graag iets terug doen voor Nederland en in het bijzonder Tilburg. Wij als Loket.nl Warandeloop vinden dit (de foto’s) een prachtige manier om dat te doen. Het voegt ook iets wezenlijks toe aan Warande by Night en sluit helemaal aan bij de bestaansreden van ons jongste onderdeel: de brug slaan tussen Sport en Cultuur.”

De Refugee Gallery vormt aanstaande vrijdag, vanaf 17.30 uur, de entree van Warande by Night. Een uur later verricht burgemeester Noordanus hier, in het bijzijn van Ammar, de ceremoniële opening van de Warandeloop: de start van een driedaags loopfeest. Dit jaar extra feestelijk: de Warandeloop bestaat namelijk 60 jaar.

Van Loon geeft tot slot aan dat de Refugee Gallery niet zomaar uit de lucht komt vallen. “Als hardloopevenement kan je zoveel meer doen dan races van start tot finish organiseren; je kan veel meer betekenen voor de maatschappij. De Loket.nl Warandeloop doet dat bijvoorbeeld via een uitgebreid Jongeren Op Gezond Gewicht programma. De start hiervan is in september en samen met partners als ROC Sport en Bewegen en Sportbedrijf Tilburg worden er duizenden basisscholieren geactiveerd via clinics en trainingen op scholen. De Warandeloop is dan ‘slechts’ de finale hiervan.

We hebben door de jaren heen een speciale band opgebouwd met vluchtelingen. Niet alleen doen er al jaren vele jongeren van AZC’s mee aan onze scholierenlopen, maar denk ook aan Sifan Hassan; als 18-jarige vluchteling nam ze al deel aan de Warandeloop en in 2013 liep (en won) ze hier haar eerste wedstrijd als Nederlandse.”

De 60-jarige Warandeloop start na de openingsceremonie met Warande by Night: een fun run met feestavond. Op zaterdag en zondag is er vervolgens nog een tjokvol programma waar bijna 6.000 mensen aan deelnemen.