Tien atleten kwalificeren zich via de Loket.nl Warandeloop voor EK Cross

De Atletiekunie heeft gisteren de selectie samengesteld die Nederland zal vertegenwoordigen bij het EK Cross. Nederland reist met tien oranje atleten naar het Italiaanse Chia, aan de Zuidkust van Sardinië, waar op zondag 11 december het EK Cross plaatsvindt. De atleten hebben hun ticket dit weekend in de Oude Warande bemachtigd. Tijdens de Internationale Crossgala’s en een juniorenrace lieten zij stuk voor stuk zien uit het juiste hout gesneden te zijn om in Italië goed voor de dag te komen.

Mannenploeg
Bij de mannen wordt er een ploeg gestuurd bestaande uit Jesper van der Wielen, Ronald Schroer, Roy Hoornweg, Michel Butter en Jurjen Polderman. Jesper van der Wielen wist na een moeilijk zomerseizoen goed mee te sluipen in de kopgroep. Iedere keer als deze aan de achterzijde uitdunde schoof de 25-jarige atleet uit Wijchen een plaatsje op. Dit bracht hem uiteindelijk tot een keurige zesde plek; hiermee werd hij beste Nederlander.

Michel Butter zijn race is inmiddels bijna een begrip op zich geworden. De atleet van TDR maakte een sterke indruk en dicteerte de kopgroep in een moordend tempo, de ene naar de andere tegenstander moest onder zijn leiding de kopgroep laten gaan. Met nog een ronde te gaan, gaat Michel hard tegen de grond en loopt hij direct achter de feiten aan. Een illusie én een schoen armer vervolgt hij de race. Hij knokt voor wat hij waard is en weet de finish als dertiende te bereiken. Zijn sterke indruk en vorm zijn ongetwijfeld de reden om naar Chia gestuurd te worden.

Ronald Schroer loopt de wedstrijd van zijn leven en kent met name een hele sterke laatste ronde. Door als tweede Nederlander op een negende plek binnen te komen is zijn ticket meer dan verdiend. Roy Hoornweg en Jurjen Polderman complementeren het team. Zij wisten zich in het geweld van het Internationale Crossgala goed staande te houden met een 11e en 24e plek. In Italië kan er alles gebeuren, dat bewezen onze noorderburen dit weekend: de Loket.nl Warandeloop kende tegen de verwachtingen in een volledig Scandinavisch podium.

“Chero”
Elizeba Cherono snelde als enige Nederlandse op het podium te lopen tijdens de Warandeloop. Haar derde plek in een kwalitatief goed veld tijdens het Crossgala’s voor vrouwen is genoeg voor uitzending naar de EK-Cross. ‘’Chero” loopt de hele wedstrijd gecontroleerd, schuift naarmate de wedstrijd vordert op in het veld en finisht uiteindelijk als derde. Een puike prestatie; het was pas haar tweede Warandeloop.

Meisjes A
De Nederlandse meisjes junioren A kregen het voor elkaar om de eerste zeven plekken voor zich op te eisen, een ongekende prestatie in dit sterke internationale veld. Winnares Jasmijn Lau neemt Merel van der Marel, Veerle Bakker en Jasmijn Bakker mee naar Chia. Een teammedaille behoort ongetwijfeld tot de mogelijkheden.

Tot welke hoogte deze atleten op 11 december in een Europees topveld precies kunnen stijgen blijft een verrassing, maar een ding staat vast: zij kenden een hele goede generale tijdens een prachtige editie van de Loket.nl Warandeloop.