‘’Het winnen van de Warandeloop, dat staat hoog op mijn lijstje’’

Ieder vierde weekend van november is Maureen Koster (24) te vinden in de Oude Warande in Tilburg. Na verschillende podiumplekken in de junioren categorieën loopt de atlete uit Gouda inmiddels ook bij de senioren steevast vooraan mee. Vorig jaar wist zij achter Sifan Hassan een knappe 2e plek op te eisen, nu ontbreekt alleen nog die laatste stap naar de hoogste trede van het podium. Wij spraken met Koster over onder meer de verwachtingen voor zondag 27 november.

Hoi Maureen, na een geweldig winterseizoen met onder andere een 4e plaats op het WK indoor in Portland verliep je zomer met een afmelding bij de EK en een serie uitschakeling in Rio wellicht anders dan gepland. Hoe gaat het nu met je?

Erg goed. Ik ben vrij snel na de Olympische Spelen op vakantie gegaan en heb totaal vijf weken niet hardgelopen. Ik moet zeggen dat ik daar mentaal en fysiek enorm aan toe was. Inmiddels ben ik ongeveer vier weken rustig aan het opbouwen en dat gaat dusver prima.

Vorig jaar liep je slechts een beperkt aantal crossen, waaronder de Warandeloop. Een knappe tweede plaats achter Sifan Hassan was toen het resultaat. Hoe ziet de winter er voor jou dit jaar uit en wat zijn je plannen op 27 november?

Ook dit jaar loopt ik niet heel veel crossen. Dit komt mede doordat ik in januari altijd op trainingsstage naar Zuid-Afrika ga. Afgelopen weekend heb ik deelgenomen aan de Maple Leaf cross in Hilversum. Aangezien het een vrij lange cross is en de mannen en vrouwen tegelijk starten, is het een goede training voor de Warandeloop. Ik weet nog niet wie mijn tegenstanders zijn tijdens de Warandeloop, daarom is het lastig te zeggen wat er mogelijk is en hoe ik de wedstrijd ga indelen. Ik ga uiteraard wel voor een podiumplek! 

Als je moest kiezen tussen het winnen van de Warandeloop of een top-5 klassering op de EK Cross, wat zou het dan worden?

Het winnen van de Warandeloop staat uiteraard heel hoog op mijn lijstje, maar ik ga toch voor een top-5 klassering op de EK-cross. Vorig jaar in Frankrijk werd ik negende en ik hoop dit jaar een aantal plekjes op te schuiven.

Je loopt al een enorm aantal jaren niet onverdienstelijk in Tilburg. Wat zijn voor jou de punten op het parcours waar je doorgaans het verschil kunt maken op de concurrentie?

Ik moet zeggen dat ik niet echt fan ben van de boomstammen. Het is altijd zoeken naar de juiste manier om eroverheen te springen. Het lange rechte stuk, dat na de boomstammen komt, ligt mij beter, want hier kan ik echt het verschil maken.  

Heb je nog tips voor andere deelnemers aan de Warandeloop of mensen die twijfelen om deel te nemen?

De Warandeloop is de grootste internationale cross van Nederland waar de Nederlandse atleten naast het strijden tegen internationale toppers, een EK-cross ticket kunnen bemachtigen. Kortom een belangrijke wedstrijd voor velen en dus de moeite waard om te zien. En ja als je er dan toch bent, kun je net zo goed zelf ook meedoen!
Daarnaast kun je gerust je familie of vrienden meenemen, het parcours is erg toegankelijk voor het publiek en dat maakt het, naast een grote, ook een knusse wedstrijd.

Wat betekent het voor jou dat de EK Cross in 2018 georganiseerd wordt in Tilburg?

Ik ben erg blij dat Tilburg de EK Cross in 2018 heeft gekregen. Vorig jaar heb ik meegewerkt aan de promofilm en daardoor heb ik al een kijkje kunnen nemen op het parcours. Erg gaaf en uniek dat het parcours op het terrein bij Beekse bergen ligt, dit maakt het ook aantrekkelijk voor de toeschouwers! Ik hoop dat op 9 december zowel een mannen- als vrouwenteam met medaillekansen aan de start staat. Het zou echt geweldig zijn als we teammedailles kunnen scoren!

Inschrijven voor de Warandeloop is nog steeds mogelijk via www.warandeloop.nl/inschrijven